Tomātos esošam likopēnam, kas ir viens no karotinoīdiem, un piešķir tomātiem sarkano krāsu, piemīt antioksidantu un pretvēža īpašības. Kā antioksidants, likopēns spēj aizsargāt šūnas no oksidēšanās procesiem, kas izsauc DNS bojājumus, un spēj mazināt sirds slimību risku. Ir konstatēts, ka likopēns var aizsargāt arī pret dažādiem vēžu veidiem (resnās zarnas, priekšdziedzeru, krūts, dzemdes, plaušu, aizkuņģa dziedzera). Pētījumi liecina, ka attiecībā uz priekšdziedzeru vēzi, efektīvāka iedarbība ir tomātu un brokoļu kombinācijai (pie tam termiski apstrādātā veidā), kā arī tomātu (vai citu likopēnu saturošu produktu, piemēram, aprikožu, greipfrūtu, meloņu) un zaļās tējas iekļaušana kādā no maltītēm. Likopēns ir efektīvs arī sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanā.
Zinātnieki ir atklājuši, ka tomātu spēju aizkavēt priekšdziedzeru vēzi un sirds un asinsvadu slimības, nav atkarīgas tikai no likopēna satura, bet arī no to sinerģijas ar citām tomātos esošām bioloģiski aktīvām vielām (beta-karotīnu, flavonoīdiem, kvercetīnu, polifenoliem u.c.), kas padara šos dārzeņus par īsti veselīgiem produktiem.
Tomātos ir arī citi vērtīgi antioksidanti – C vitamīns (100 g tomātu satur 20% no C vitamīna dienas devas pieaugušam cilvēkam) un beta karotīns. Šie antioksidanti neitralizē brīvos radikāļus, kas var bojāt šūnas un šūnu membrānas, izraisot iekaisuma slimības (aterosklerozi, diabētiskās komplikācijas, astmu). Bez tam tomāti satur arī šķiedrvielas, kas pazemina holesterīna līmeni, regulē cukura saturu asinīs un palīdz aizkavēt resnās zarnas vēzi.
Aterosklerozes riska mazināšanu veicina arī tomātos esošais kālijs un B grupas vitamīni (B3, B6, folāti). B3 vitamīns regulē holesterīna līmeni, kālijam ir pozitīva ietekme augsta asinsspiediena pazemināšanā, un tādējādi tie mazina sirds slimību risku.
Tomātu sula var mazināt asins sarecēšanas tendenci. Tas īpaši svarīgi ir diabēta gadījumos, kad asinsvadu sieniņas bojā pielipušie trombocīti-„putu šūnas”, kurās izgulsnējas holesterīns, kā rezultātā laika gaitā var attīstīties sirds un asinsvadu slimības, insults. Tomātu sula būtu ieteicama arī cilvēkiem, kuriem ir augsts trombu veidošanās risks, t.i. tiem, kuri nesen pārcietuši operācijas vai pacientiem ar sirds un asinsvadu slimībām un tiem, kuri smēķē. Tomēr jāņem vērā, ka daudzām rūpnieciski ražotām tomātu sulām ir augsts sāls saturs, kas nav labvēlīgs artēriju veselībai, jo sekmē asinsspiediena paaugstināšanos.
Tomāti ir arī labs K vitamīna avots (100 g tomātu satur 11 % no dienā nepieciešamās K vitamīna devas). K vitamīns sekmē kalcija uzsūkšanos kaulos.
autors: LLU docente Ingrīda Millere